Skip to content

Islam- muslimsk begravning

Källa: muslim.se

När en muslim/muslimah är i dödsögonblicket

Familjemedlemmar till den döende och hans mest fromma vänner bör informeras och bör vara närvarande vid hans sida för att hjälpa honom att vända sina tankar till Allah. De bör uppmuntra honom mycket vänligt att ångra sig, påminna honom om alla de goda gärningar som han gjorde, om Allahs barmhärtighet och Allahs förlåtelse så att han kan räkna med Allahs barmhärtighet och nåd.

De som är närvarande i närheten av en döende muslim bör göra följande:

 •  De bör vara vänlig och tålmodig, samt att aldrig lämna honom ensam.

 •  De bör ge honom hopp, och inte låta honom kollapsas av smärta eller panik.

Följande är Sunnah, det som islam uppmuntrar oss att göra över en döende person:

 1. Tillråda den döende personen att säga La ilaha illa-Allah [Det finns ingen gud utom Allah].

Syftet är att påminna honom om Allahs enhet. Mu’adh ibn

Men den som inte kan tala kan säga dessa ord i hans hjärta. De lärda anser att ingen press bör läggas på den döende.

 1. De bör göra dua (åkallelse) till Allah att hjälpa honom att gå igenom situationen lätt, och förlåta honom.

 När döden inträffar

När personen har bekräftats döda:

 • Familjemedlemmar eller de som är närvarande bör i första hand säga: Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un [Sannerligen tillhör vi Allah, och till Honom skall vi återvända]

 • Stäng ögonen på den avlidne.

 • De bör binda hans underkäke till huvudet så att den inte hänger.

 • De bör täcka hela hans kropp med ett rent lakan.

 • De bör göra dua till Allah att förlåta honom.

 • De kan sörja hans bortgång; gråt är tillåtet, men att skrika eller att man slår sig på bröstet, sliter på håret eller kläderna, eller någon annan form av sorg som är högt är absolut otillåtet.

 • De bör skynda sig att förbereda kroppen för tvätt, svepning och begravning.

 • Det finns ingen islamisk lära som att sätta blommor, ljus etc., i den avlidnes rum.

 • Förena storfingeret av höger fot med storfingeret av vänster fot.

 • Sätt en tyngd på magen (ca 3 kg) för att den inte ska svälla.

Förberedelse för att tvätta av den avlidna (Ghusl)

 1. Kafan (vita lakanet som man sveper om den döde med) och Ghusl (stora tvagningen) material:

Vita uppklippta lakan: fem för män, sju för kvinnor. Klipp också (3) tunna strimlor för att använda som band för att knyta svepningen och hålla den på plats, kamfer, Sidr, Alkoholfria parfymer (Attar), varmt vatten, tvål, handskar

 1. Människor som kan och bör ge Ghusl:

När en muslim dör, så är det hans familjemedlemmars ansvar eller andra muslimer att tvätta honom enligt de islamiska riterna med tvättning av de avlidna. Två eller tre personer kan utföra tvätten.

Den person (er) som kan tvätta den avlidne bör:


 • Pålitlig och ärlig vuxen muslim (er).

 • Vet det islamiska sättet att tvätta de döda och kan utföra tvätten.

 • Gör inte någon kommentar på kroppen av den avlidne.
 1. Tvättning av den avlidne (Ghusl):

Platsen för tvätten:


 • Den avlidnes kropp skall tvättas i en ren, avskilt och privat plats där rent vatten och tvål finns. Handskar eller tygstycken behövs.

 • Kroppen av den avlidne ska tvättas med vatten och, om möjligt, lotusblad eller kamfer (ska användas i den slutliga tvätten).

 • Tvätten bör göras tre eller fem, eller något mer udda antal gånger om det behövs.

Steg för tvätten:


 1. Kroppen av den avlidne bör placeras på ett bord eller liknande, den avlidnes kläder bör tas bort och kroppen bör täckas med ett täcke av tyg.

 2. Huvudet och överkroppen bör höjas något för att försäkra tvättvattnet med utsvettningen från kroppen som rinner ner och återvänder inte tillbaka till kroppen.

 3. Auran (privata delar) av den avlidne bör täckas med ett tygstycke (en kvinnas aura är från naveln till knäet i närvaro av kvinnor). Den som ska tvätta, bör börja tvätta med att säga: ”Bismillah” [I Allahs namn]

 4. Tvättaren drar upp handskarna, och med dessa rensar han bort eventuella orenheter från kroppen med vatten av en stor bit av bomull. Tvätta sedan handskarna med tvål.

 5. Tryck lätt på magen på den avlidne för att stöta ut, om möjligt, rester från den, och sedan tvätta kroppen av alla orenheter med vatten.

 6. Tvätta de täckta privata delarna.

 7. Tvättaren ska utföra wudu (tvagning) på den avlidne utan att sätta vattnen i näsa eller i mun.

 8. Tvättaren ska rena kroppen med vatten och tvål (om det finns tillgängligt), med början från huvudet (hår, ansikte och skägg (män), sedan den högra sidan av kroppen och sedan den vänstra sidan.


9. När det gäller en kvinna, bör håret lossas, tvättas, kammas och vara flätade i tre flätor, och placerade bakom hennes rygg.

 1. Tvätten bör göras tre gånger, eller fem gånger, eller sju gånger, om det behövs, förutsatt att efter att man tvättat huvudet, tvätta höger sida före vänster, och de övre delarna innan de lägre.
 2. I den sista tvättningen, använder tvättaren kamfer med vattnet.
 3. Efter det, skall kroppen torkas med ren handduk.
 4. Sedan skall kroppen vara helt täckt med ett annat rent lakan.
14.     Gör dig redo för att starta svepningen.

Särskild anmärkning: Om den avlidne är en kvinna i hennes menstruation eller blödning från förlossningen, stoppning bör användas för att förhindra blodet från att lämna kroppen.

Det finns ingen islamisk lära i att läsa Koran under Ghusul.

 1. Svepa in kroppen med Kafan:

Svepningen bör börja strax efter att man tvättat kroppen av den avlidne. Det rekommenderas att använda vita lakan från billiga material. Extravagans rekommenderas inte i Kafan (svepningen). Materialet av lakanet bör inte vara silke, guld skall inte heller användas.

Kvinnans kafan:
En kvinnas kafan skall bestå av fem vita plagg, (sveplakan, en lång lös ärmlös tröja från axeln till fötterna, en midjebanderoll, och en huvudslöja), dessa bör vara tillräckligt stora för att täcka hela kroppen och kan parfymeras med rökelse, ett höftskynke kan användas för att binda den övre delen av benen, använd 3 knytrep, var och en är 7 meter lång.

Steg för svepning:

 1. Plaggen är utspridda (det första: sveplakan 7 x 7 meter, det andra: den långa lösa ärmlösa tröjan 3  1/2 x 14 meter, med ett hål i mitten för huvudet}, det tredje: midjebanderoll 6 meter x 3 1/2 meter, det fjärde: huvudslöja en 4×4 kvadratmeter vitt lakan, och det femte: höftskynket 12 tum bred x 4 meter lång.

 2. Den avlidne, täckt med ett lakan, lyfts och läggs på rygg på liksvepningen. Attar kan läggas på de delar av kroppen vilket man gör nedfallning med, vilket är panna, näsa, händer, knäna och fötter.

 3. Höftskynket är bundet runt hennes lår (fungerar som underkläder).
 4. Midjebanderoll är knuten på plats.
 5. Sätt på den ärmlösa tröjan (så lång att man kan täcka kroppen från axeln till midjan).

 6. Sätt på huvudslöjan.

 7. Kanten på det översta lakanet viks över den avlidnes vänstra sida, sedan den andra kanten över hans högra sida. Sedan skall det andra lakanet vikas på samma sätt.
 8. Dessa lakan ska fästas med ett tygstycke (knytrep), en ovanför huvudet, och en annan under fötterna, och två runt kroppen.