Skip to content

Begravning med Urna

Begravning med urna 

En ceremoni med en urna, även känd som askbegravning eller urnbegravning, innebär att den avlidnes aska placeras i en urna och sedan begravs antingen på en gravplats eller på en minnesplats.

Planering:

Det är viktigt att planera och organisera ceremonin i förväg. Det kan vara till hjälp att samråda med en begravningsbyrå, som kan ge råd och hjälpa till med att hantera detaljerna för ceremonin.

Val av plats:

En askbegravning kan ske på en befintlig familjegravplats, ett minneslund eller en minnesplats som är speciellt avsedd för urnbegravningar. Det är viktigt att undersöka vilka lagar och regler som gäller för begravningar med urna på den valda platsen.

Ceremonins format:

Ceremonin kan anpassas efter de personliga önskemålen och kulturella traditionerna för den avlidne och deras familj. Det kan inkludera musik, böner, minnestal eller läsning av dikter och erbjuder möjlighet för nära och kära att säga farväl.

Transport av urnan:

Bestäm innan hur urnan ska transporteras till begravningsplatsen.

Det kan vara genom att en familjemedlem eller vän ansvarar för att bära urnan eller genom att anlita en professionell bärare.

Gravsten eller minnesmärke:

Ska urnan begravas på en gravplats kan det vara lämpligt att ha en gravsten eller ett minnesmärke.

Det kan vara en inskription med namn, födelsedatum och dödsdatum, samt eventuellt andra personliga detaljer eller känsliga ord.

Minnesstund:

Efter ceremonin kan det vara lämpligt att hålla en minnesstund där familj och vänner kan mötas för att dela minnen.

Det är viktigt att notera att ceremoniella traditioner och normer kan variera mellan olika kulturer och religioner.

Det är därför klokt att fokusera på att hedra och respektera den avlidnes önskemål och planeringen vid begravningsceremonin.

Svenska Kyrkan och begravning med urna 

begravning med urna