Skip to content

Kistor, begravningskistor

Det finns alla möjliga typer av kistor i form, funktion och material. En del begravningskistor är helt täta (gummiring runt locket) för att minska risken så att inga främmande föremål tränger sig in i kistan. 

Den vanliga klassiska kistan är en träkista (ek, furu, björk) som används på de flesta begravningar i Sverige, men det finns kistor även i stål, brons, koppar och till och med i glas och i papper.

Personliga kistor

Nu är det fler och fler som önskar sig personliga kistor och det kan vara allt från färger (som rosa) till helt andra unika utseenden. Många leverantörer ger idag möjligheten att designa en personlig kista efter tycke och smak.

En del byråer erbjuder egen design och nu när ”de individualistiska fyrtiotalisterna” är på väg att göra den sista resan, så kommer det leda till en rejäl ökning av konstnärliga kistor. Här finns en artikel om den konstnärliga utvecklingen.

Kremering

För kremering finns det enklare kistor som inte innehåller några delar av metall

Köpa begravningskistor i förväg

Det går faktiskt att köpa sin egen kista i förväg och förvara den själv. Det kan vara en bra idé för att underlätta för släktingar som då under sorg och stress slipper ta beslut om vad som är bäst, inte minst vad gäller det ekonomiska.

Leverantörer

De flesta lagerför kistorna och de levereras därför inom 1-3 dagar. Kontakta leverantörer för mer information.