Skip to content

Minnesstund

Minnesstunden är ett bra tillfälle att träffa hela släkten och i lugn och ro ta del av minnen och historier. Det brukar vara lättare att hitta lediga lokaler mitt i veckan som begravningar brukar ske på men för säkerhetsskull så är det bra att vara ute i god tid om det är någon speciell plats som man haft i tankarna.

Det finns mycket att välja på tex. ha minnesstunden på en herrgård med allt inkluderat, hyra lokal med catering eller ordna arrangemanget själv i en samlingslokal eller i det egna hemmet.

Checklista för minnesstund

Det finns lite praktiska detaljer att tänka på för att arrangera en minnesstund och här kommer en checklista på sådant du bör tänka på som ett stöd i din planering.

Inbjudan

  • Det kan vara bra att skriva en inbjudan till minnesstund med OSA för att kunna veta hur många som kommer, för tilltugg, kaffe, platser osv.
  • Lämpligast är att skicka en inbjudan för ceremonin i kyrkan och sedan ha ett OSA för minnesstund efteråt, med plats och tid angiven även där

Bordsplacering

  • Om det kommer många (över 20) kan det vara bra idé att skapa en
  • bordsplacering över hur sittning ska vara. Det kan vara praktiskt att då ha ett honnörsbord med de allra närmaste anhöriga och där värden sitter

Värd

  • Det är bra att ha en värd som informerar om vad som ska hända, hur lång tid som är avsatt för minnesstunden, var man kan läsa kondoleanser, se eller skriva minnesanteckningar, dela upp eventuella tal och allmänt håller ihop

Minnesbord

  • Förbered ett bord där man placerar kondoleanser, minnesföremål och annat som gästerna kan ta del av som kommit till minnesstunde

Bok med minnesanteckningar

  • Placera gärna en minnesbok i lokalen där det ska finnas möjlighet att göra minnesanteckningar, det är ett fint sätt att skriftligt lämna sina avsked på.

Tilltugg/lunch

  • Räkna med att både ceremonin i kyrkan och transporter till & från gör att det kan vara flera timmar sedan gästerna åt något och därför är tilltugg/lunch väl, Smörgåstårta är det vanligaste som serveras men beroende på tiden kan även en middag vara lämplig.