Skip to content

Andra religioner och begravningar

Andra religioner och begravningar:

Vi undersöker hur andra religioner och begravningsceremonier går till i Sverige. Begravningsritualer och traditioner varierar kraftigt mellan olika religioner och kulturer över hela världen.
Med utgångspunkt från detta resonemang har vi listat några exempel på hur begravningar skiljer sig inom olika religioner.

1. Kristendom:
Vidare inom kristendomen varieras traditioner och praxis beroende på den specifika trosinriktningen. Begravningar inom kristendomen utförs ofta med en ceremoni i en kyrka eller kapell där böner, psalmer och predikningar framförs. Kroppen begravs sedan på en kyrkogård eller annan lämplig plats. I vissa delar av kristendomen, såsom katolska kyrkan, tror man på kroppslig uppståndelse där det anses att den avlidnas kropp kommer att uppstå i en förvandlad form på domens dag.

2. Islam:
Inom islam genomförs begravningen oftast så snart som möjligt efter dödsfallet. Inom islam genomförs begravningen oftast så snart som möjligt efter dödsfallet. Kroppen kläs i vitt och sedan hålls begravningsbönen, Janazah. Begravningen sker på en muslimsk begravningsplats, där kroppen placeras i en enkel kista och begravningsplatsen markeras med en gravsten eller liknande.

3. Buddhism:
Bland buddhister är det vanligt att kroppen kremeras efter döden för att symbolisera avsaknad av kroppsligt begär och för att återgå till naturens cykel. En vanlig buddhistisk begravning inkluderar böner och diskussioner om buddhistiska läror ledda av munkar. Efter kremeringen placeras de kremerade resterna i en urna som sedan kan placeras i en buddhistisk tempelhall eller begravningsplats.

Judendom:
Slutligen, inom judiska begravningstraditioner strävar det man efter en snabb begravning, helst inom 24 timmar efter dödsfallet.Begravningsceremonin, känd som begravningstjänsten, vanligtvis hålls på judiska begravningsplatser. Kroppen placeras i en enkel träkista och kremering är inte vanlig i judiska begravningar.

Islam

Hinduismen

Buddismen

Judendomen

Jehovas Vittnen

Ortodoxa Kyrkan

Askgravlund