Skip to content

Hur kommunicerar jag med någon när en anhörig avlidit

Det går aldrig att förutse hur vi själva reagerar vid sorg då ingen sorg är den andre lik. Låt din vän sörja på sitt sätt, när någon sörjer är det viktigare att du lyssnar än kommer med oombedda råd. Det är viktigt att människor i omgivningen visar intresse och omsorg. Många slutar höra av sig till den sörjande, vad beror då detta på kan man undra.

Största anledningen är att vi inte vill störa, kan inte hantera sorg själv eller vet inte vad jag ska säga.

Hur har ni pratat tidigare?

Ring och bjud ut din vän på en promenad, fika eller något ni brukar göra och visa att du bryr dig men låt din vän själv säga att han/hon inte orkar träffas ta inte det beslutet innan du ens har ställt frågan. Att ge din tid är en av de finaste gåvorna du kan ge till personen som sörjer.

Var inte rädd för att prata om den avlidna och säg namnet hur jobbigt det än känns. Det kommer locka fram både känslor och tårar. I de flesta fall kan det även var en befrielse när någon säger namnet högt och vi minns den saknade tillsammans.

När sorgen är som jobbigast kan det vara skönt att ha en vän som ger hopp och glädjen tillbaka. Det är tufft att hantera sorg själv efter ett dödsfall. Med vänner som finns vid ens sida och som påminner om hur fina de små ögonblicken i livet faktiskt är kan sorgearbetet dock underlättas.