Skip to content

Dödsfall och kostnader

Det är mycket att tänka på vid en begravning och priserna varierar en hel del beroende på i vilken omfattning ceremonin ska hålla, hur många som kommer, val av kista/urna m.m. Din begravningsbyrå hjälper dig att hitta de alternativ som känns rätt.

Vanligaste är att en begravning brukar kosta mellan 15 000 och 25 000 kronor. Du kan dock komma undan med ett pris runt 5 000 kronor om begravningen är i det enklaste laget. Det finns även människor som lägger närmare 100 000 kronor på begravningen.

Om hemförsäkringen debiterar höga eller låga avgifter avgör en hel del. Om du vill ha begravningen i en annan församling än den avlidnes hemförsamling så kostar det extra. Kostnader som du får räkna med är transporter, vilket blir olika dyrt beroende på hur långa dessa är.
Dödsannonsen kostar även den olika beroende på utseende och storlek samt vilken/vilka tidningar den skall finnas med i.

Du kommer antagligen att vilja ha musik på begravningen och det kanske finns någon i familjen eller en vän som är duktig på att sjunga eller spela. Om så inte är fallet så finns det personer att hyra in för detta ändamål. Musikarrangemang ifrån andra än offrets anhöriga kostar en del och ni bör komma överens om utförande och pris innan.

Efter själva ceremonin så brukar man hålla en minnesstund, antingen hemma hos någon eller i kyrkans församlingslokal. Kostnaden för minnesstunden avgörs av vad du vill bjuda på och om du vill ha någon typ av musikframträdande även där. Du kan bjuda på lunch eller middag, exempelvis en buffé utav mindre pajer och rätter. Du kan även bjuda på fika i form av kaffe och kaffebröd. Du kan få en offert ifrån en cateringfirma som ordnar allting åt dig. Det kan förenkla allt betydligt om det är många gäster vid begravningen.

Kistan och eventuell urna varierar också en hel del i pris. Blomsterarrangemang och gravblomster samt andra dekorationer tillkommer också. Det kan tyckas riktigt svårt att veta hur man vill ha det men återförsäljarna är vana vid det och de hjälper dig gärna att bestämma dig för något som kommer att kännas rätt. Gravstenen kostar också och även där varierar priset en del beroende på vilken typ av gravyr och sten du vill ha. Finns det redan en sten så uppdateras den med ny text om så önskas.

Betalningsansvarig

Alla som är folkbokförda i Sverige. Samhället täcker en del av kostnaderna

Dödsboet står för övriga kostnader eller närmast anhöriga om dödsboet inte täcker kostnaderna. Medlem i Svenska Kyrkan eller andra trossamfund har utan kostnad även tillgång till kyrkolokal, präst och musik. Prata med församlingen i kommunen där den avlidna var folkbokförd, vad som ingår vid begravningen.

Socialtjänsten kan I vissa fall ge bistånd
, om en minderårig dör går det att ansöka om bistånd hos den lokala socialtjänsten för att hålla en begravning. Varje kommun reglerar lokalt vilka som får tillstånd och vad som ingår m.m. tyvärr regleras tillstånden från fall till fall. Viktigt att kontakta socialtjänsten I den avlidnes hemkommun för att ta reda på mera information vad som gäller.

Olika försäkringar
 När en någon avlider kan det finnas försäkringar som täcker en del kostnader exempel olycksfall, hemförsäkring och livförösäkring. Kolla även upp om tidigare arbetgivare tecknat någon fackligförsäkring